Διάβασε ακόμα!

Πώς να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων

Δε φαντάζεσαι πόσες πληροφορίες μπορεί να σου δώσει η ετικέτα στα τρόφιμα! Μαθαίνοντας να διαβάζεις σωστά τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, επιλέγεις προϊόντα που είναι πιο υγιεινά.

tooltipΒλέπεις κάποια συστατικά που είναι γραμμένα με διαφορετικό τρόπο από τα υπόλοιπα; (π.χ. κεφαλαία γράμματα, bold κ.ά.); Είναι συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες!
tooltipΑναφέρονται τα συστατικά που περιέχει το τρόφιμο. Πρώτο αναφέρεται το συστατικό με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα και στη συνέχεια τα επόμενα. Εδώ αναφέρονται επίσης τα συστατικά που περιέχονται στο τρόφιμο, τα οποία είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργίες. Τα συστατικά αυτά σημειώνονται με κεφαλαία ή/και έντονα γράμματα, ενώ υπάρχουν και οι φράσεις «Περιέχει» ή «Μπορεί/Πιθανόν να περιέχει ίχνη από ….».
tooltipΜάθε πόσο θρεπτικό είναι αυτό που καταναλώνεις. Δες πόσες θερμίδες (ενέργεια!) σου δίνει, αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως:
  1. Λιπαρά (εκ των οποίων κορεσμένα)
  2. Πρωτεΐνες
  3. Υδατάνθρακες (εκ των οποίων σάκχαρα)
  4. Νάτριο - Αλάτι
  5. Φυτικές - Εδώδιμες ίνες
sticky note

«Ημερομηνία λήξης» ή «Ανάλωση κατά Προτίμηση πριν από ...»

tooltipΗ Ημερομηνία Λήξης χρησιμοποιείται σε νωπά συσκευασμένα τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα και γρήγορα. Το τρόφιμο θα πρέπει να καταναλωθεί εντός του διαστήματος που αναγράφεται στην ετικέτα.
tooltip«Ανάλωση κατά Προτίμηση πριν από …» χρησιμοποιείται σε τρόφιμα που έχουν πιο μεγάλη διάρκεια ζωής. Η κατανάλωση του τροφίμου μετά την ενδεικτική ημερομηνία δεν είναι επικίνδυνη για τον καταναλωτή, αλλά πιθανότατα το τρόφιμο να έχει κάποιες αλλαγές στην υφή ή την γεύση.